Co-schap Sociale: een ochtend mee in de ambu!

Als onderdeel van het co-schap Sociale geneeskunde heb ik gister een ochtend meegelopen met de Regionale Ambulancedienst Hollands Midden in Alphen a/d Rijn. Echt supergaaf!!! =)
Allereerst mocht ik net als alle ambulancemedewerkers een pak aan. Vervolgens werd uitgelegd wat voor spullen er allemaal in een ambulance te vinden zijn en hoe alles werkt. Ook werd uitgelegd dat zij tegenwoordig reanimeren met de zogenaamde Lucas, een apparaat dat zelf met een frequentie van 100/min 40 minuten lang kan reanimeren.

Hierna was het wachten op de eerste oproep. Dit kwam iets na negenen. Niets spannends helaas. Het ging om een besteld vervoer voor een cliënt vanuit het Groene Hart ziekenhuis in Gouda naar het LUMC in Leiden. Daarna kregen we weer een besteld vervoer voor een cliënt vanuit Leiden naar Nieuw Vennep.

Helaas voor mij (niet voor de mensen in de regio) kregen we geen A1 oproepen. Het bleef bij die 2 cliënten 🙁 Ik had nog zo graag iets spannends willen zien.

Het grappige is dat ‘s avonds in het nieuws te zien was dat er een kettingbotsing op de A4 was ontstaan, iets wat we die ochtend ook al doorkregen via de centrale. Maar het was een taak voor de brandweer (hun wagen reed op dat moment toevallig voor ons), dus we hoefden er niet naartoe.

Wat ik verder geleerd heb van die ochtend is dat het werk van een ambumedewerker veel humaner is dan dat van artsen. Ze leggen veel meer de nadruk op het praten met de cliënt en op gevoelsreflectie. In een ambu terechtkomen na een trauma is tenslotte een erg stressvolle periode omdat je niet weet wat er allemaal gaat gebeuren met je en hoe het zal aflopen.

‘s Middags kreeg ik van mijn 3 andere collega’s te horen dat zij wel allemaal een A1 oproep hadden meegemaakt. Soms is het gewoon pech hebben 😐
Maar ondanks dat ik niets spannends had gezien vond ik het een top-ochtend! 😀

Be Sociable, Share!

One thought on “Co-schap Sociale: een ochtend mee in de ambu!

  1. Zeker nog geen huisartsenstage gedaan? Ik praat wat af op een dag met een hoop gevoelsreflecties. Veel psychosociale zorg, veel geruststelling of begeleiding bij acute dingen en niet te vergeten de palliatieve zorg.

Leave a Reply