Auto-intoxicatie Ritalin

Een opmerkelijk verhaal vanuit de SEH:

Een aantal weken geleden had ik een avonddienst op de SEH tijdens mijn co-schap interne geneeskunde. We kregen een patiënt binnen met een auto-intoxicatie.
Bij dit soort patiënten is het belangrijk om te vragen naar de aanleiding voor de auto-intoxicatie, aangezien er regelmatig patiënten binnenkomen met een TS (tentamen suicide).

Het ging hier om een jonge man die 104 (honderd en vier) Ritalin tabletten had geslikt. Ik heb de patiënt verder niet gezien; hij werd gezien door de arts-assistent interne.
Toen de arts-assistent hem vroeg waarom hij de 104 tabletten had geslikt, gaf de patiënt als antwoord "Voor de kick". Bleek dat hij de dag ervoor nog zo’n 90 Ritalins had geslikt.
Goh… = Hoe het kon dat de patiënt levend en wel (voor zover ik weet had hij verder geen bijwerkingen van de Ritalin) op de SEH kwam was ons een raadsel.

Er werd overlegd met de apotheker in het ziekenhuis over wat de effecten van zo’n hoge overdosering kunnen zijn. De patiënt kan hier ernstige ritmestoornissen van krijgen, zo werd ons verteld.

Het advies aan de patiënt was ook om 1 nacht te blijven ter observatie (met telemetrie). Deze wilde er echter niets van weten, werd boos en vertrok tegen medisch advies.
Wat een avond was dat! =

Be Sociable, Share!

Leave a Reply