TRC-database

Ik heb het de laatste tijd heel erg druk gehad. Druk met de blokken, maar ook met werken.
Maar na een tijdje was ik het zo zat dat ik heb besloten om koste wat het kost wat te posten, aangezien ik ook (voor de verandering :D) iets te vertellen heb.
Ik pak het nu makkelijk aan: gewoon een nieuwe artikel aanmaken. En elke keer als je wat tijd hebt kan je een paar zinnetjes aan je entry toevoegen. Na een paar dagen/weken/maanden is het dan wel compleet 🙂

Achtergrond
Sinds september dit jaar werk ik als student-assistent in het LUMC aan een interessant project.
De studenten Geneeskunde en Bio-medische wetenschappen in Leiden gebruiken een vrij bijzondere bron om farmacologie (voor niet-medici: hoe medicijnen werken) te leren voor hun blokken en tentamens: het gaat om een online database waarin in tekst, beeld, en soms ook animatie de farmacologie wordt uitgelegd aan de student.
Deze database heet de TRC-database (Teaching Resource Centre, inloggen voor niet-studenten kan met een e-mail adres), en is opgebouwd in samenwerking met het LUMC zelf en het CHDR (Center for Human Drug Research). Ook te bereiken via www.medischonderwijs.nl voor studenten.
De structuur en layout van de TRC (kleuren, icoons, etc.) zijn inmiddels 5 jaar oud en men vond dat dit toe is aan een vernieuwing; we zitten tenslotte in de 21ste eeuw. Verder zijn er nieuwe functionaliteiten nodig voor de TRC: voor iedere student moet de TRC een weerspiegeling zijn van wat hij/zij tot zover heeft gedaan. Hiermee moet de TRC niet meer een database zijn met vaste inhoud, maar meer gepersonaliseerd voor de individuele student.
Hiermee is een project in leven geroepen die ervoor moet zorgen dat de bovengenoemde verbeteringen worden ge-implementeerd en dat de TRC database in vele opzichten wordt vernieuwd.

Ik ben aangenomen om voor dit project te werken als student-assistent. Onder leiding van E. Dubois, K. Franson en A. de Man is het de bedoeling dat ik me vooral bezighoud met de visuele presentatie van de TRC, maar ook met een aantal nieuwe functionaliteiten.

Ik neem de gelegenheid om het een en ander uit te leggen over dit project.

Wat is het precies?
Zoals ik al zei, is het doel van TRC-database om de studenten de nodige farmacologie te leren, maar de fysiologie (voor niet-medici: hoe het lichaam normaal functioneert) neemt ook een belangrijke plaats in: a.d.h.v. de fysiologie wordt uitgelegd wat medicijnen doen en waarom ze werken zoals ze werken.
Op dit moment zijn er meer fysiologie-artikelen dan farmacologie-artikelen in de TRC.
Studenten geneeskunde (in Leiden) maken op dit moment meer gebruik van de TRC dan van hun farmacologie boek om voor hun tentamens te leren.

Wat doe ik?
Mijn taken zijn tot nu toe (gelukkig) heel gevarieerd in dit project: van coderen (webdesign) tot tekenen.

Het coderen
(Pas op: veel webdesign jargon in deze sectie)
Ik houd me hierbij vooral bezig met de layout van de pagina’s. Dat wordt voor het grootste deel (nou, eigenlijk compleet) verzorgd door zgn. CSS code. Hiermee heb je controle over heel veel dingen zoals de (achtergrond-)kleuren van de pagina’s, de kleuren van de links, de stijl van de tekst (lettertype en -grootte, kleur, onderstreept/vet/cursief)…

Het boom-menu wordt straks ook voor een groot deel automatisch opgebouwd/in elkaar gezet volgens CSS regels. De maker hoeft niet bij elke item aan te geven wat de spacing vanaf de linkerkant moet zijn, op het hoeveelste "niveau" in de boom zich een bepaalde item bevindt (en hieruit beredeneren hoeveel lagen "stippellijntjes" er vóór een bepaalde item moeten komen)… en andere gruwelijke zaken die je zelf (of eigenlijk, die de database zelf) handmatig moet definiëren. De CSS regels zorgen er nu voor dat, zolang je de juiste class geeft aan een item, deze item zichzelf op de goede plek plaatst t.o.v. zijn parent object en de goede eigenschappen krijgt (uitlijning, achtergrond etc.).

Verder wat meer ingewikkelde zaken als line-breaking, de afstand tussen elementen/objecten op de pagina (margin, padding) en of deze links/rechts/midden/onder/boven t.o.v. hun container (parent) moeten uitlijnen, de regelafstanden, achtergrond plaatjes etc.

Daarnaast heb ik een degelijk deel van de Javascript (JS) code geschreven:
– De code die het boom-menu bestuurt: open- en dichtklappen, highlighting van items
– Tab switching: de code die het mogelijk maakt om van tabs te wisselen (vrij makkelijk)
– Navigatie functionaliteit: je kan straks heen en terug browsen in artikelen die je tijdens dezelfde sessie hebt bekeken zonder gebruik te hoeven maken van rechterklik > back of de duimknoppen van de muis (niet iedereen kent deze trucjes). De boom zal hierbij automatisch de goede titel highlighten wanneer je heen en weer browst.
De code heb ik in een soort template documenten gezet, waarna A. de Man de boel moe(s)t gaan implementeren in de db zodat alles "in elkaar past"; hoewel ik niet weet hoe dit in z’n werk gaat, lijkt het me erg moeilijk.

Tekenwerk
Verder heb ik vele van de knopjes ontworpen die passen bij de rest van de stijl van de pagina’s. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van een vector tekenprogramma, genaamd Xara X1.

Zijstapje naar Xara
Xara X1 is verreweg het beste programma om vectortekeningen te maken, imo. Kost weinig vergeleken met z’n concurrenten (rond €80,-). Makkelijk te leren, heel intuïtief. Inmiddels zijn er nieuwere versies hiervan uit (de Xtreme reeks). Meer info op xara.com.
(Banner van deze blog is ook een Xara tekening btw)

Andere knopjes, als tab-knopjes en knopjes die de boomstructuur weergeven (excl. de iconen die voor elke titel staan) zijn ook in X1 ontworpen.

Browser compatibility
Hoewel iedereen toegang heeft tot de TRC, streven we ernaar om de HTML/JS/CSS code compatible te maken met Internet Explorer 5.0+ en Firefox (geen idee welke versie, maar ik gebruik 1.5).

Testen
Wanneer alle functionaliteiten erin zitten, beginnen we officieel met de test-fase. Alle functies en veel combinaties van handelingen op de TRC worden uitgetest (in IE en Fx). Bugs zullen eruit worden gehaald totdat alles stabiel is voor gebruik.

Inhoudelijke fouten
Op dit moment zitten er nogal wat fouten in de tekst, plaatjes en vragen van de TRC. Het is de bedoeling dat deze worden gecorrigeerd; dit vormt een ander onderdeel van dit project. Afhankelijk van wanneer we klaar zijn met de programmatische kant en de test-fase, kan ik beginnen met deze taak.

Achtergrondinfo inhoudelijke fouten
Elke keer wanneer er een nieuw groepje artikelen is geschreven voor de TRC (door E. Dubois of K. Franson), wordt een mail gestuurd naar de blokcoördinator wiens vakgebied te maken heeft met de nieuwe artikelen; bijv. als het onderwerp Psychiatry af zou zijn, zou de blokcoördinator die psychiatrie lesgeeft in het curriculum hierover gemailed worden.
De bedoeling is dan dat de docent deze artikelen nakijkt op fouten en verbeteringen doorgeeft.
Maar bijna geen enkele docent doet dit. De emails worden massaal genegeerd…
Resultaat is dat er fouten blijven zitten in de TRC. Gevolg is dat studenten deze fouten overnemen, of dat ze de fouten ontdekken (= goed), en steeds meer gaan twijfelen aan de betrouwbaarheid van de TRC tijdens het leren en bijv. niet meer serieus de nodige farmacologie leren voor de blokken (= niet goed).
Gegeven het feit dat GNK studenten in Leiden tegenwoordig hun farmacologie al onvoldoende beheersen zal de situatie er niet beter op worden.

Ik vind het daarom ook ronduit SCHANDALIG dat de docenten geen aandacht besteden aan de belangrijkste bron aan de hand waarvan de studenten farmacologie leren!
Misschien klinkt het verhaal heel anders vanuit de kant van de docenten, hoewel ik me moeilijk kan voorstellen wat een gegronde reden van de docenten kan zijn om hun "eigen" TRC-sectie niet na te kijken. De volgende keer dat ik een docent hoor klagen over het farmacologie-onderwijs in het LUMC zal ik wel aangeven hoe dit is ontstaan.

Verder bevatten niet alle artikelen ook bijbehorende vragen voor de student om zo te kijken of hij/zij de stof goed beheerst. Dat wordt ook iets waar ik me mee bezig zal houden als we op tijd klaar zijn.

Huidige voortgang
Op dit moment zijn vele functies van de nieuwe TRC al af en ge-implementeerd. We zijn globaal gezien bezig met 2 taken tegelijk: nieuwe functionaliteiten ontwerpen en implementeren, en een begin maken om deze functies te testen.
Ik wil nog niet verklappen hoe het er allemaal precies uit gaat zien (weet niet eens of dat mag).

Wanneer is het af?
Het project loopt officieel tot eind februari.
We streven ernaar om al begin januari de nieuwe TRC te kunnen lanceren als de features zijn toegevoegd en alles is getest.
Zoals het nu loopt, denk ik dat dit langer zal duren: naar mijn schatting is de nieuwe TRC medio/eind januari stabiel genoeg voor gebruik.

Ik zal naarmate het project vordert hierover (proberen te) posten op m’n weblog.

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “TRC-database

 1. ik vind het eerlijk gezegd eerder BELACHELIJK dat er artikelen geschreven worden met fouten erin!

 2. Hoi Yorinde,

  Allereerst sorry voor de late reply.
  Gebruik je toevallig Internet Explorer 7 (werkt met tabs)? Heb je kunnen inloggen met je email of studentnummer?
  Dit probleem heb ik eerder meegemaakt. Als je probleem datgene is wat ik vermoed, dan loopt hij vast wanneer je dubbelklikt en hij moet je vervolgens vragen om in te loggen…
  Een snelle manier om dit op te lossen is als volgt:
  – Ga in Internet Explorer naar je Tools (knopje zit als het goed is rechtsboven of in de menubalk)
  – Klik op Internet Options.
  – Klik op de tab Security en selecteer hier “Trusted Sites”. De knop “Sites” (eronder) zak oplichten
  – Klik op de Sites knop en vul in het tekstveldje het adres van de TRC in: http://coo.lumc.nl/TRC/
  – Haal onderaan het vinkje weg bij Require server verification (https:) for all sites in this zone, anders kan je deze niet toevoegen.
  – Klik nu op Add en het adres wordt toegevoegd aan de lijst van betrouwbare websites
  – Klik op Close, vervolgens op OK
  – En probeer het nogmaals.
  Als het goed is, moet ie nu werken 😉 Deze methode lost vele problemen op die mensen hebben met de TRC.
  Je kan later als je klaar bent met je tentamen etc. het adres weer verwijderen van je Trusted sites als je wilt.

  Laat me weten als het niet werkt en dan kijken we verder 🙂

  Groeten,
  Aria

 3. Sinds 2 weken heb ik een nieuwe computer. Deze week wilde ik het TRC-hoofdstuk voor mijn tentamen doornemen. Ik krijg de TRC alleen niet meer geopend. De Tree krijg ik wel te zien, maar wanneer ik dubbelklik krijg ik niets te zien in het rechter scherm.
  Enig idee waar dit aan kan liggen? Mis ik misschien een plug-in?

  Yorinde

Leave a Reply