del.not.so.icio.us

Het idee van del.icio.us is dat je online je favoriete websites opslaat, zodat je er vanaf elke PC erbij kan. Sinds een paar weken ben ik bezig om voor wikipedia een schema te maken en daarvoor zoek ik naar bronnen van informatie op internet. Ik heb gekozen om deze bronnen in delicious op te slaan. Bij elke bron/webpagina kun je namelijk een beschrijving geven van wat er zoal in te vinden is. Als je hiervoor je normale IE favorieten zou gebruiken, dan zou het natuurlijk heel moeilijk worden om een lange beschrijving toe te voegen per pagina (dat past namelijk niet). Dus dit was een reden voor mij om een eigen account te openen bij delicious.
Later bleek dat delicious toch niet zo vlot werkt als ik had gehoopt…

Het zijn de subtiele verschillen die het doen (lees: moeilijker maken)
Gaandeweg kwam ik er achter dat het steeds moeilijker werd om een bepaalde pagina weer terug te vinden, al had ik alle relevante tags ervoor ingevuld. Waarom??
Nou, het zit zo: stel ik heb over onderwerp A (een heel specifiek onderwerp) in totaal 8 pagina’s gevonden en opgeslagen in delicious. Alle 8 vertellen ze ongeveer hetzelfde over A, maar er zitten natuurlijk altijd kleine verschillen in de inhoud van elke pagina. Nu wil ik later 1 van deze pagina’s terugvinden die een heel klein specifiek stuk info bevat, die op de andere 7 pagina’s niet staat. Maar dat duurt dus even. Zoals gezegd waren de verschillen tussen de 8 subtiel. Gevolg: de combinatie van tags die ik voor de 8 pagina’s heb gebruikt zijn hetzelfde…

Klein voorbeeld:
Wanneer is delicious wel handig? Het werkt goed als je bijv. een pagina opslaat over verschillende rassen koeien en een andere pagina over wat koeien eten en weer een andere over hoe koeien gemolken worden. Dan zien je tags er zo uit:
– koe rassen soorten
– koe voedsel eten drinken
– koe melken
(ik heb hier verder weinig verstand van, maar het is een makkelijk te begrijpen voorbeeld vergeleken met de topic waarmee ik worstel: hematopoiese)
Maar als je heel specifiek 10+ pagina’s die je hebt gevonden over hoe koeien gemolken worden (nl. met welk apparatuur en waarom, hoelang men wacht met melken en waarom etc.) wilt onderscheiden van elkaar om ze allemaal later snel terug te kunnen vinden, dan wordt het moeilijk om die subtiele verschillen te vertalen naar specifieke tags. Vooral het "waarom" maakt de boel natuurlijk moeilijker…

Het lastige is dat je dan gedwongen bent per pagina een zo nauwkeurige beschrijving te geven, zodat je die later alsnog terug kan vinden. Twee nadelen hiervan zijn:

  1. Je weet niet van te voren welke onderscheidende eigenschap van elke pagina relevant is voor later. Dus van al die kleine veschillen tussen de 8 pagina’s moet je beredeneren welk verschil daadwerkelijk voor later van belang is als je 1 van de pagina’s weer terugzoekt. Dit was voor mij onmogelijk.
  2. Als je dan alsnog bezig bent om in te tikken wat al die afzonderlijke pagina’s zo uniek maakt (al die kleine verschillen), dan ben je lang bezig met tikken. En achteraf ben je ook nog even bezig om al die beschrijvingen te lezen om nou net die ene pagina te vinden.

Dit alles = werkt niet!
Dan moet je dus gewoon alle 8 de pagina’s openen om de goede te vinden. Dit deed ik dan ook de hele tijd…

Bundles?
Weer een ander nadeel van del.icio.us is (naast dat het praktisch onmogelijk is om het in 1 keer in te typen) dat je niet alleen pagina’s opslaat over onderwerp A, maar ook B, C etc. die heel erg verschillen van A. Geen nadeel op zich, maar het wordt wat irritanter als je een lijst krijgt met de volgorde: A, A, B, A, A, B, C, C, A, C, A, B, C, B, A, A, A, C, B, A, A. Daar heeft delicious wat op gevonden: zogenaamde bundles, waarmee je alle tags over onderwerp A kunt combineren in een bundel. Maar je lijst met links browsen per bundle…ho maar! Wat heb je aan bundles als je er niets mee kan?
Zelfs in je IE favorites kan je de pagina’s sorteren in mappen, maar in delicious krijg je alles in 1 lijst. Helemaal erg wordt het als de lijst meer dan 100 items bevat, want dan moet je meerdere pagina’s browsen.

Wat erg zou helpen is als delicious "preview thumbnails" had, want vaak heb ik al in gedachten hoe de pagina waar ik naar zoek eruit zag. Dit zou mijn problemen voor een groot deel kunnen oplossen. Zelfs als de pagina’s alleen maar tekst bevatten, kan het nog steeds zijn dat de achtergrondkleur je helpt om de pagina weer op te sporen.
Er zijn sites waar je een delicious username kunt invullen en zo een lijst krijgt met thumbs van alle links in de lijst (thumblicio.us, extisp.icio.us maar deze werkt net anders), maar dat werkt ook niet vlot. Dus ben ik op zoek gegaan naar iets anders.

Alternatieven
Blinklist kwam ik als eerste tegen. Ziet er veelbelovend uit. Met thumbnails.
Blogmarks heeft ook thumbnails. Maar afgezien daarvan bieden ze weinig service. Zo is er geen help/FAQ of about pagina voor als je in de problemen zit. De mensen achter blogmarks nemen blijkbaar de "less is more" slogan tè serieus en geven niet eens meer info over wat hun site allemaal biedt…een nare eigenschap die ik wel bij meerdere web 2.0 sites zie.
Shadows. Net als blinklist met thumbnails. De layout vond ik verder de meest overzichtelijke van allemaal.
Ma.gnolia. Ook met thumbnails. Slaat tevens de pagina’s op. Als de website kopje onder gaat, heb je nog steeds een kopie in magnolia. Bevat wel ads. Maar een adblocker kan naast deze ads ook bepaalde functies (knoppen) in magnolia blokkeren. In Maxthon is dat het geval. Ik zou bijna zeggen dat ze dit expres hebben gedaan…

Overstappen?
Voorlopig heb ik weinig zin om over te stappen. Ik ben toch al bijna klaar met m’n wikipedia opdracht. Daarnaast is het de vraag hoe lang deze minder bekende social bookmarking sites het volhouden voor ze zelf kopje onder gaan. Dan moet ik 2 bookmarking sites up to date houden of vaak backups maken. Dan blijf ik liever bij delicious.

Bottom line
Voor mij is tot zover delicious handiger gebleken dan IE favorites, maar niet handig genoeg. Misschien dat ik later delicious voor andere zaken alsnog handig vind. Ik kan niet wachten tot del.icio.us het browsen per bundle of thumbnails invoert.
Voorlopig gebruik ik nog altijd vooral m’n IE favorites voor de belangrijke pagina’s. Delicious gebruik ik meer voor pagina’s die ergens een interessante stuk informatie hebben, waar je niet apart een map voor wilt aanmaken in je IE favs.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply