Hoe werkt mijn lichaam – educatieve site

Waarom gapen mensen?
Hoe komt een déjà vu tot stand?
Hoe komt het dat je moet slapen?
Wat zijn de gevolgen van een te vroeg gesloten fontanel?

Dit zijn allemaal vragen die worden beantwoord op hoewerktmijnlichaam.nl, een website waar je alle interessante feitjes over je lichaam leert kennen.

De vragen kun je zelf mailen naar Hoe Werkt Mijn Lichaam, waarna de panel (bestaande uit studenten Geneeskunde, Psychologie, Biologie en Biomedische Wetenschappen) kijkt of het een leuk item is om te beantwoorden. Iedereen kan een vraag stellen, en zoals ons ook altijd wordt geleerd, geen enkele vraag is dom
Verder worden de vragen op een hele goede manier beantwoord, waardoor het voor iedereen begrijpelijk is.

Eén van de panelleden, Frank van Rest, heeft me gevraagd of ik nog ideeën heb om de site wat meer op te vullen (het aantal vragen dat wordt beantwoord, is een beetje afgenomen). Dus daarom bespreek ik het ook hier, zodat iedereen die dit leest en ideeën heeft deze via hun contact pagina of via dit bericht kenbaar kan maken.
Ik denk dat je je hiervoor moet voorstellen aan zoveel mogelijk studenten om meer deelname te krijgen.

Ik weet verder helaas niet hoe je idereen in de verschillende universiteiten moet bereiken, vandaar dit bericht

Geschikt voor…
Een mogelijke manier om meer input te krijgen zou kunnen door te adverteren op middelbare scholen. Ik weet nog van de tijd toen ik in de 4e t/m de 6e zat hoeveel vragen en onduidelijkheden ik had over, vooral, biologie en ook ANW (alg. natuur wetenschappen, 2e fase vak). Wat is een gen, wat is een basepaar, wat is een triplet, wat is een aminozuur en wat is het verschil hiertussen waren vragen die ons tot voor het examen ANW erg bezighielden en achteraf wisten we het nog niet. Wat doet het schildklierhormoon, wat is het verschil tussen klassieke en operante conditionering, hoe werken oncogenen en tumorsuppressor genen waren vooral de moeilijke issues bij biologie.
Ik denk dat als je zo contact opzoekt met scholen en een 2-richting verkeer tussen beide creëert, dan help je jezelf, maar vooral ook de scholieren die moeten leren voor hun examen

De site kan ook voor volwassenen en ouderen interessant zijn als ze vragen hebben over hun eigen lichaam of over een bepaalde ziekte die ze doormaken.

Hoewerktmijnlichaam.nl is dus niet alleen geschikt voor scholieren, maar ik denk dat iedereen er terecht kan met hun vragen of voor informatie! Men zoekt alleen nog naar meer mensen die de vragen kunnen beantwoorden, dus If you’re willing and able… 

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Hoe werkt mijn lichaam – educatieve site

 1. Angelica,

  Ik weet niet precies wat een veneuze shunt is en in welke context dit gebruikt wordt. Ik ken wel een zgn. TIPS: trans-jugulaire portosystemische shunt. Bij levercirrhose ontstaat portale hypertensie met als gevolg ascites. Een laatste redmiddel om de portale hypertensie op te heffen is het gebruikt van zo’n TIPS. Hierbij wordt vanuit de v. jugularis (in de hals) een shunt door de v. cava inf naar de v. porta geplaatst, waardoor de bloedstroom vanuit de v. porta naar het hart hersteld wordt. Hierdoor krijgt de lever wel minder bloed en die kan zo ook minder goed z’n werk uitvoeren (detoxificatie etc.). Zoals ik al zei, ik weet niet of je dit bedoelt.

  Ik neem aan dat je al weet wat een sarcomeer is; het uitleggen ervan is altijd moeilijk šŸ˜‰
  Je kan iets zeggen in de trant van dat een sarcomeer de functionele eenheid van de spier is en de werking ervan (spierverkorting) vergelijken met iemand die in een touw klimt (weet even geen beter voorbeeld te verzinnen; zoek anders naar sliding filament). Soort van een tandrad fenomeen. Hierbij schuiven de actine en myosine filamenten in elkaar, waardoor de sarcomeer verkort en hiermee ook de spier. Zie bijv. blobs.org.

  Humorale immuniteit is de immuniteit die door de B-cellen gecreĆ«erd wordt. Deze maken antilichamen tegen bacteriĆ«n en virussen die zich in het lichaam buiten de cellen (bijv. in het bloed, buiten de bloedcellen) bevinden. Extracellulaire pathogenen dus šŸ˜‰
  Cellulaire immuniteit richt zich tegen virussen en bacteriĆ«n die binnenin de cellen van het lichaam zitten (intracellulaire pathogenen). Hierbij herkennen afweercellen (macrofagen, cytotoxische T-cellen en Natural Killer cellen) lichaamseigen cellen die geĆÆnfecteerd zijn door pathogenen aan de antigenen van de pathogenen die op het celoppervlak worden gepresenteerd. Na herkenning doden ze deze geĆÆnfecteerde cellen om verdere infectie van gezonde cellen te voorkomen.
  Zie ook Wikipedia: immune system

  Ik hoop dat dit helpt (het is vrij kort uitgelegd), anders hoor ik het nog šŸ˜‰

  Groeten,
  Aria

 2. Wat precies is een veneuze shunt thv lever (vena porta en vena hepatica en arteria hepatica)
  Kan me dit iemand uitleggen?
  en hoe leg ik uit wat een sarcomeer is?
  en humorale en cellulaire immuniteit?
  voilĆ , als ik dit weet, hebben jullie me erg geholpen!
  mvg,
  angelica

Leave a Reply