Medische Weblogs – deel 2

In dit deel bespreek ik hoe ik de medische weblogs, die ik in deel 1 heb besproken, heb opgezocht (of ben tegengekomen). Verder bekijk ik hierin het verschil tussen medische blogs uit Nederland en die uit de VS.

Simpeler kan het eigenlijk niet zijn: je vraagt willekeurig aan iemand hoe je iets op internet zoekt en je krijgt vaak iets te horen als: "Je typt het in op Google en krijgt vervolgens de resultaten". Google is tegenwoordig dé zoekmachine van het internet die door iedereen bekend is en misschien ook zelf iedereen kent. Het is belangrijk om te weten dat dan ook patiënten vaak van Google gebruik maken om informatie op te zoeken over hun klacht.
Dat gezegd te hebben, ben ik ook begonnen in Google te zoeken naar medische blogs. Standaard met Engelstalige zoektermen aangezien ik vind dat die het meest opleveren:
Medical blogs – hiermee krijg ik meteen in de eerste resultaten een aantal goede hits. En jawel, www.medlogs.com (de medische blog aggregator, zie deel 1) zit hoog in de resultaten.
Medical Weblogs geeft mij een soortgelijke oogst (blog is namelijk de afkorting van weblog). Hierin zit medlogs.com zelfs op nummer 1 in de lijst.
Op medlogs.com heb ik de recentste items van medische weblogs bekeken die op medlogs geregistreerd zijn. En zo ben ik gesurft naar andere  blogs en heb uiteindelijk m’n favoriete blogs eruit gehaald (zie weer deel 1).

Om het eerlijk te houden herhalen we de bovenstaande stappen, maar dan met de Nederlandse zoektermen in Google:
Medische blogs – dit geeft resultaten die duidelijk veel minder relevant zijn. Sterker nog: op de eerste pagina is geen goed resultaat te vinden (het eerste resultaat verwijst weliswaar naar een medische weblog, maar deze is ook in het Engels, nl. een op frEdSCAPEs dat verwijst naar soundpractice.net). Op pagina 2 van Google is ook niets te vinden.
Medische weblogs komt met iets soortgelijks, maar hier is wel een goede resultaat: medicalfacts.nl. Op pagina 2 van Google is weer niets meer te vinden.
Geneeskunde weblog geeft de medische weblog van Obels.net als eerste resultaat. Verder niets noemenswaardigs.
– Gemeld door Gate (van www.zorglog.nl): zoeken met zorg weblog levert in google meer blogs die zich bezighouden met geneeskunde. Blijkbaar staan deze blogs genoteerd onder "zorg" en niet "medisch" of iets dergelijks.

Met wat geavanceerde zoektermen kun je in Google waarschijnlijk betere resultaten opvragen, maar ik denk dat velen (waaronder ook patiënten) dit niet doen. Ze kennen deze opties niet of houden het simpel door andere redenen. Ik geef ook wel toe dat het doel is om medische blogs te vinden, niet om te leren om strategisch erop te jagen in Google…

Als je meer geïnteresseerd bent in medische blogs en deze voor jezelf wilt bekijken, dan heb ik 4 websites voor je waar dit kan:

 • Medlogs.com – niet alleen blogs met de nieuwste berichten worden hier gepubliceerd, maar aan de linkerkant van de pagina vind je een alfabetische lijst van de blogs die geregistreerd zijn in de geselecteerde categorie (Physicians, Nurses, Patients etc.; bovenaan de pagina).
 • Who Are the Medical Bloggers and Where to Find Them? – door Clinical Cases and Images. Het artikel bespreekt algemeen een aantal medische blogs en routes naar medische blogs.
 • Wat voor een soort artsen webloggen? – door Medicalfacts.nl. Biedt een uitgebreide lijst van medische weblogs, gerangschikt naar specialiteit/afdeling.
 • De Blogroll van Obels.net geeft een dergelijke lijst als hierboven, maar dan alfabetisch gerangschikt.
 • Op Feeds4all en Findory/health kan men medische weblogs browsen en zoeken; Technorati geeft vooral de mogelijkheid om medische blogs te zoeken. Dit zijn een aantal grote weblog portals die blogs tonen over vele onderwerpen, inclusief geneeskunde. Met dank aan Martijn voor deze links.
 • Blogmania.nl heeft 2 artikelen over Bloggen in de zorg. Na wat doorklikken kom je nog een aantal Nederlandse medische weblogs tegen. O.a. ook een lijst op Medicalfacts.nl. Het zijn er dus meer dan op het eerste gezicht lijkt.  Met dank aan Janine voor de links.

In deel 1 en ook hier hebben we gezien dat er uit de VS meer medische blogs komen dan uit Nederland en dat deze in de VS populairder zijn. Is dat jammer? Beetje wel, vind ik. Heeft het ook z’n voordelen? Misschien, want de huidige situatie in de medische blog circuit van de VS schetst wellicht hoe het er hier uit zal zien over een paar jaar…
Of dit objectief gezien ook jammer is, laat ik in het midden.
We zullen wel zien of er op den duur ook een Nederlandse medische blogosphere ontstaat…

In de tussentijd is er voor wie een beetje Engels kan lezen de informatie uit de medische blogosphere van de VS meer dan voldoende.

Be Sociable, Share!

6 thoughts on “Medische Weblogs – deel 2

 1. Gate (zorglog),

  Inderdaad, “zorg” i.c.m. “weblog” levert meer interessante resultaten op in google. Bedankt!
  Ik zal hiermee dit artikel updaten.

  Aria

 2. Ze (medlogs) zijn er weldegelijk, ik vermoed dat ze alleen niet getagged zijn als medisch (b)log.
  Eea houdt automatisch in dat Google op deze zoekstrings weinig nederlandstalige medlogs vindt.
  Wellicht is ‘zorg’ een betere insteek.
  Overigens voert zorglog de tag ‘medische blog’ ook niet ondanks dat we een arts in huis hebben. Het dekt de lading onvoldoende.

 3. Janine,

  Bedankt voor de link. Ik heb hem in de lijst gezet.
  Toch leuk om te zien dat er meer Nederlandse medlogs zijn 🙂

  Groeten,
  Aria

 4. Martijn,

  Dank! 🙂
  Ik ben Feeds4all niet tegengekomen in de artikelen hierboven. Ik zal hem toevoegen aan de lijst 😉

  Groeten,
  Aria

 5. Regelmatig vroeg ik mij af wanneer (na het succesvol toepassen van medische weblogs in Amerika) de Nederlandse medlogs online zouden komen, maar met jouw medlog is een hartelijk welkom op z’n plaats.

  Inderdaad levert een zoektocht naar medlogs in Nederland op Google nog niet zoveel op. Zoektochten bij bijvoorbeeld Technorati, Findory en Feeds4all leveren mogelijk voor je ook nog leuke resultaten op.

Leave a Reply