Medische Weblogs – deel 1

Ik zal vandaag eens iets vertellen over medische weblogs en andere sites die eraan gerelateerd zijn, zoals medische blog aggregators. Ik heb dit onderwerp, Medische Weblogs, verdeeld in 2 delen. In dit deel maak ik een begin aan het onderwerp en ik zal een aantal – naar mijn mening – interessante medische blogs bespreken. In deel 2 (morgen) worden medische blogs meer algemeen bekeken. Ik zal globaal bespreken hoe je deze op het internet vindt en kijken naar de internet zoekresultaten.

In tegenstelling tot in Nederland (of misschien beter gezegd: in Europa) zijn medische weblogs in de VS gebruikelijk en zijn er inmiddels talloze artsen, co-assistenten & geneeskunde studenten, patiënten en zelfs verplegers/verpleegsters die een eigen weblog beheren. Ik heb een tijdje rondgesnuffeld op deze weblogs en zal hiermee een kleine selectie geven van wat er zoal te vinden is in "the Medical Blogosphere".

 • Allereerst Medlogs.com, de medische blog aggregator. Deze website heeft een lijst van 200 medische weblogs en controleert deze blogs elke 30 minuten om te zien of er blogs tussen zitten die een nieuw bericht hebben gepubliceerd. Is dat het geval, dan kopieert dit programma (op medlogs.com) van het nieuwe bericht de titel, een korte inhoud van het artikel, de auteur, de datum en de blognaam en publiceert deze info op medlogs.com bovenaan in de lijst. Zo ontstaat een "logboek" van 200 medische weblogs op 1 site en is het voordeel dat je als lezer niet langs elke blog moet gaan om erachter te komen of er iets nieuws en interessants op staat.
 • Clinical Cases and Images (CC&I) is een weblog die naar mijn mening vrijwel altijd interessante artikelen publiceert. De onderwerpen zijn medisch met een breed spectrum: CC&I publiceert niet alleen artikelen over nieuws uit medische tijdschriften, zoals een nieuwe term voor "heart failure" geïntroduceerd door BMJ. Verre daarvan! De auteur deelt z’n interessante websites en verhalen mee aan de lezer. Aan bod komen bijvoorbeeld een site met casussen over rheumatologie, een item over een andere arts die als patiënt zijn verhaal vertelt vanuit de "andere kant van de stethoscoop", maar ook niet-medische onderwerpen, zoals de nieuwe Google deskbar.
  Vergeleken met andere medische blogs vind ik Clinical Cases and Images een van de beste, omdat hier de artikelen heel begrijpelijk en interessant worden gepresenteerd en omdat de besproken onderwerpen niet te diepgaand zijn. Om een voorbeeld te noemen: als je Flavor of Flavonol uit CC&I, waarin flavonolen uit chocola kort worden besproken, vergelijkt met andere blogs waarin bijv. gerapporteerd wordt over de resultaten van een case study met x aantal patiënten met als klacht p en y aantal controles, dan merk je meteen dat dit laatste artikel toch meer bedoeld is voor mensen die zich hebben verdiept op het onderwerp (in dit geval klacht p).
 • Straightfromthedoc.com is een blog zoals die hierboven. De onderwerpen zijn vaker medisch van aard, maar persoonlijk vind ik ze minder aantrekkelijk dan de onderwerpen die in Clinical Cases and Images worden gepubliceerd. Toch is het taalgebruik niet zo moeilijk en de doelgroep vrij breed, waardoor de inhoud begrijpelijk blijft. Daarnaast heeft de auteur een andere weblog, genaamd Healthyconcerns.com. Hier vindt de wekelijkse "Grand Rounds" plaats, waarin de auteur (Kevin Pho) hoogtepunten uit de "Medical Blogosphere" aan de orde brengt. Je kan dit beschouwen als een selectieve en handmatige aggregatie van medische weblogs.
 • Rad Files is een blog die radiologische casussen publiceert: aan de hand van (anamnese en) röntgenfoto’s en scans moet de lezer een diagnose stellen. Dit kun je vervolgens als commentaar bij het bericht vermelden en de auteur vertelt je dan of je het goed hebt. Kleine nadeel is dat de commentaar nogal eens in het Spaans geschreven is.
  Update: Ik ben vergeten om Pulmonary Roundtable te vermelden. Deze blog werkt precies volgens hetzelfde principe als Rad Files, maar richt zich dus speciefiek op longziekten. De lezer heeft weer de gelegenheid om zijn/haar (differentiaal) diagnose te stellen.

Maar heeft Nederland dan geen medische blogs?
Zeker, maar deze zijn iets moeilijker te vinden. Ik ben ondertussen een enkele (letterlijk) tegengekomen:
Obels.net Medical Weblog bevat grotendeels Engelstalige artikelen, maar ook een paar Nederlandstalige.
Medlog (blog.geneeskunde.com) houdt zich bezig met medisch nieuws uit eigen bodem en nieuws hieraan gerelateerd. Qua inhoud lijkt het erg op zijn Amerikaanse tegenhangers. Maar het gaat er een stuk stiller aan toe op deze website: de nieuws items zijn op zich erg interessant, maar er is weinig publiek wat van zich laat horen, met name in de commentaar die bij de artikelen hoort.
Medicalfacts.nl is een blog zoals Medlog (hierboven beschreven), ook met medisch nieuws uit Nederland. Ik zou zeggen dat het naast inhoud, ook qua presentatie op de Amerikaanse medische blogs lijkt. Maar weer is te zien dat er helaas weinig commentaar is op de berichten van medicalfacts.nl.

Veel meer kan ik tot zover niet zeggen over deze Nederlandstalige medische blogs. Sterker nog, de laatste 2 blogs in deze lijst ben ik vandaag pas tegengekomen toen ik dit bericht aan het schrijven was. Ik heb weinig tijd gehad om deze echt goed nader te bekijken.
Het ziet er naar uit dat medische blogs in Nederland nog niet zo populair zijn als in de VS. Nederlandse artsen zijn blijkbaar nog niet zo gemotiveerd om naast hun baan ook een blog te beheren. Ik denk dat de internet revolutie ook niet zo’n grote effect heeft gehad in Nederland. Een ander oorzaak zou ook kunnen zijn dat, vergeleken met in de VS, er in Nederland nog zo weinig gereageerd wordt op medische blogs door de lezer, waardoor de auteur ook niet gestimuleerd wordt om meer te schrijven. Reken daar het feit bij op dat men hier toch wat soberder is en z’n mening vaak voor zich houdt. Het wil maar niet leven…

Jawel, voor zover ik kan zien is men in Amerika al een stuk verder op het gebied van communicatie via internet (lees: blogs) tussen arts en patiënt

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “Medische Weblogs – deel 1

 1. Ik moet zeggen dat ik Rad files niet zo overzichtelijk vind. De rest van de weblogs zijn wel echt top en hebben mij echt geholpen bij mijn studie.

 2. Jan,

  Inderdaad, dat ben ik 🙂
  Ik ben inmiddels een 3e jaars geneeskunde student. Dit weblog is een pilot project van de Univ Leiden waaraan ik deelneem. Meer info over dit project vind je hier. Ik was van plan om ergens op dit blog een klein tekstje te zetten met wat info over mezelf, maar ben hier nog niet aan toe gekomen.
  Ik heb nog vrij weinig ervaring met verslaggeven en blogs, dus voorlopig houd ik het nog bij dit blogje 🙂 Maar toch bedankt voor je aanbod. Leuk om te weten dat jullie gaan uitbreiden; dat zal de med. blog community van NL goed doen 😉

  Groeten,
  Aria

Leave a Reply