MediBits – Boerhaavenet, Studentconsult, en PubMed in Google

Hier nog enkele handige sites en tips voor studenten die maar moeilijk aan goede informatie komen:

 1. Boerhaavenet.nl bevat enkele interessante nieuws items. Als je als Leidse geneeskunde student de site nog niet kent, zou ik er maar snel op klikken
 2. Studentconsult.com – dit is zo’n typische "Wist je dat..?" tip: veel geneeskunde studenten hebben medische boeken van Elsevier, die je ook online kunt bekijken. Voorbeelden zijn Kumar & Clark Clinical Medicine en Kumar et al Robbins & Cotran Pathologic Basis of Disease. Met een bepaalde code binnen de kaft van het boek kun je (gratis) een eigen account maken op de site die in het boek staat vermeld (bijv. KumarAndClark.com) en hier de volledige inhoud van het boek raadplegen en fulltext zoeken. Dit kun je ook vanuit studentconsult.com doen, door hier in te loggen met dezelfde gegevens. Verder biedt studentconsult oefenvragen en laat je plaatjes uit het boek selecteren om deze bijv. in een verslag of Powerpoint presentatie te gebruiken
  Dit is vooral handig voor wanneer je tijdens een werkgroep een laptop én 1 van Elseviers boeken nodig hebt: via de laptop kun je online het boek raadplegen. Scheelt in het gewicht van je tas…
 3. Als klap op de vuurpijl….Welke student zou niet willen dat PubMed, de search engine voor medische publicaties, een stuk gebruiksvriendelijker was? Google Scholar zou hier uitkomst kunnen bieden, want deze service zoekt ook, of beter gezegd, speciaal in PubMed, waardoor het zoeken ineens een stuk simpeler wordt. Dus: PubMed + Google = Google Scholar
  Ik ben Google Scholar tegengekomen op de California Medicine Man’s blog, en wel in deze entry, waarin de auteur z’n google tips met ons meedeelt:

  Use Google Scholar (scholar.google.com). I use this all the time. It searches specifically for "scholarly" hits. In fact it appears to incorporate pubmed into its search routine as many pubmed references come up. However, unlike pubmed, it appears to order its results by relevance rather than chronologically. In fact, each citation includes a hyperlink to a search of references that themselves cite that citation.

  To see what I mean, do a Google Scholar search on a particular topic. Then check the lower left hand part of each reference. Click on the hyperlink there and you’ll see what I mean.

  Google Scholar zoekt specifiek in "schoolse" literatuur, zoals tijdschriften, boeken en proefschriften. Ik weet dat veel geneeskunde studenten hier blij mee zullen zijn. Maar er is wel een addertje onder het gras, en dit komt ter sprake in het commentaar bij de entry: de PubMed-resultaten van Google Scholar kunnen zeer gedateerd zijn (tot 1 jaar); want terwijl PubMed z’n database elke dag update, doet google dit over langere periodes en zul je de meest recente publicaties niet kunnen vinden via Google Scholar. Hiervoor moet je toch PubMed moeten bezoeken…
  Misschien zal dit nog veranderen…

  Vreemd: ik kan helaas geen trackback URL vinden op "California Medicine Man" om hem ervan op de hoogte te stellen…

Binnenkort meer over medische blogs…

Be Sociable, Share!

Leave a Reply